Beneficiile oului de prepelita
Comparativ cu oul de găina, oul de prepeliță are un conținut de colesterol de numai 1,4% față de 4%; grăsimi de circa 3 ori mai puține; ca aport proteic gălbenușul conține 23% față de 16% – 17% la oul de găină. La conținutul de minerale și vitamine, comparațiile nu-și au rostul: de 6 ori mai multă vitamina B1; de 5 ori mai mult fosfor; de 5 ori mai mult fier; de 15 ori mai multă vitamina B2, precum și alte substanțe antialergice, ce fac ca oul de prepeliță să diminueze cantitatea unor anticorpi responsabili de apariția reacțiilor alergice. Conține întregul complex de vitamine A, B, D3, E, plus calciu, zinc, sulf și potasiu.
Ouale de prepelita sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase alimente, cu bogate proprietati nutritive si terapeutice pentru sanatate. Sunt mai hranitoare, mai putin calorice si prezinta un risc mai scazut de alergii decat cele de gaina, dar integrarea lor in meniul familiei depinde de varsta sau starea de sanatate a fiecarei persoane in parte. Descopera beneficiile acestor alimente, dar si recomandari importante legate de modul in care poti integra ouale de prepelita in meniul copiilor, gravidelor, dar si al altor membri ai familiei!
Consumul de oua de prepelita in sarcina. Sfaturi si recomandari
Ouale de prepelita pot fi consumate cu succes in timpul sarcinii. Acestea pot substitui ouale obisnuite de gaina, avand numeroase beneficii in evolutia sarcinii. Specialistii sustin ca au proprietati nutritive esentiale in perioada sarcinii, contribuind la dezvoltarea armonioasa a fatului si la imbunatatirea starii de sanatate a gravidei, datorita continutului bogat de nutrienti esentiali.Oul de prepelita este un aliment-minune pentru cresterea si dezvoltarea copilului de orice varsta. Spre deosebire de ouale de gaina, cele de prepelita prezinta un risc mai scazut de alergii. Ele pot fi introduse fara probleme in meniul copilului inca de la varsta de bebelus.
Indiferent ca sunt integrate in meniul gravidei, copilului, taticului sau bunicului, beneficiile pe care ouale de prepelita le au pentru organism si sanatate sunt aceleasi pentru toti membrii familiei.Desi sunt mai mici decat cele de gaina, ouale de prepelita contin cantitati de la 5 pana la 15 ori mai mari de vitamine si minerale esentiale precum: fosfor, fier, vitamina B1 si B2.
Portia zilnica recomandata pentru o persoana normala este de maximum 5 oua de prepelita pe zi. Specialistii indeamna insa la evitarea abuzului, intrucat efectele secundare sunt aceleasi ca in cazul consumului oualor de gaina.
Daca esti insarcinata, cere sfatul medicului cu privire la cantitatea de oua de prepelita pe care ai voie sa o consumi in meniul zilnic. Fiecare gravida are propriile particularitati medicale si nutritive, iar medicul este cea mai potrivita sursa de informare in acest sens. Cert este ca atunci cand esti gravida trebuie sa consumi ouale foarte bine gatite si sa eviti consumul crud al acestora.
Chiar daca se fac tot soiul de cure cu oua crude de prepelita, in sarcina, acestea nu sunt recomandate, din cauza riscului crescut de infectie cu salmonella, care poate pune in pericol evolutia normala a fatului. Chiar daca ouale de prepelita prezinta un pericol mai mic de infectie cu salmonella decat cele de gaina, este mai bine sa fii precauta si sa le consumi fierte sau in diverse preparate bine gatite.
Consumul de oua de prepelita la copii. Varsta si beneficii
La scurt timp de la diversificarea alimentatiei bebelusului, pe la 9 luni, poti introduce galbenusurile de oua in meniul acestuia, iar dupa 1 an, poti adauga si albusul in preparatele pe care i le servesti zilnic.
Portia recomandata de oua de prepelita pentru copii:
•9 luni - 1 an: 1 galbenus pe zi;
•1 - 3 ani: 1 ou de prepelita pe zi (galbenusul si albusul);
•3 - 7 ani: 2-3 oua de prepelita pe zi;
•peste 7 ani: 3-5 oua pe zi.
Chiar daca are un potential alergen mai mic decat oul de gaina, este bine sa fii precauta si atenta in administrarea oului de prepelita la bebelus. Daca vrei sa introduci oul intreg mai devreme in alimentatia bebelusului, cere sfatul pediatrului si urmeaza regula de 4 zile, care te ajuta sa iti dai seama daca organismul copilului reactioneaza negativ la substantele din acesta.
Datorita substantelor nutritive esentiale pe care le contin, ouale de prepelita sunt considerate unele dintre cele mai puternice alimente cu efect imunostimulator. Medicii sustin ca prichindeii care consuma frecvent oua de prepelita prezinta de 6 ori mai putine riscuri de a se imbolnavi.
Beneficiile oualor de prepelita pentru sanatatea familiei tale
Ouale de prepelita sunt celebre pentru doua proprietati importante pe care le au pentru sanatate - nu contin colesterol rau si prezinta cel mai scazut risc de alergii alimentare dintre toate tipurile de oua.
Ouale de prepelita contin doar colesterol HDL, care este considerat benefic pentru sanatate, spre deosebire de cele de gaina sau de la alte pasari. Imbunatatesc sanatatea ficatului si impiedica aparitia complicatiilor aparute in urma cresterii colesterolului rau din sange.
Alte beneficii notabile cu care vin la pachet ouale de prepelita atunci cand sunt consumate cu regularitate in meniul oricarui membru al familiei sunt:
•intarirea sistemului imunitar si prevenirea infectiilor;•prevenirea si tratarea anemiei, datorita continutului bogat de fier;
•precenirea si tratarea cancerului;
•stimularea potentei sexuale a barbatilor, dar si a libidoului si fertilitatii acestora;
•trateaza rapid urticariile si conjunctivitele;
•stimuleaza cresterea armonioasa a copiilor, datorita multitudinii de vitamine si minerale pe care le contin;
•vindecarea mai rapida a afectiunilor inimii;
•imbunatatirea memoriei, atentiei si a abilitatilor intelectuale;
•detoxificarea organismului;
•scaderea in greutate (sunt recomandate in dietele de slabire, deoarece stimuleaza rata metabolismului, obligandu-l sa arda mai multe grasimi);
•imbunatatirea functiilor sistemului circulator;
•eliminarea pietrelor de la rinichi, din ficat sau vezica biliara;
•combaterea calvitiei (chelirii);
•vindecarea bolilor renale;
•prevenirea afectiunilor digestive (gastrita, ulcer gastric sau duodenal).
Ouale de prepelita sunt folosite cu succes si in industria cosmetica, datorita efectelor benefice asupra frumusetii parului si pielii. Utilizarea externa a oualor de prepelita, prin adaugarea lor in masti de infrumusetare pentru fata si par, are un efect revitalizant si hranitor, contribuind la imbunatatirea starii de sanatate, dar si a aspectului acestora.
Ouale de prepelita se pot consuma in alimentatia obisnuita, de zi cu zi a familiei tale sau pot fi integrate in cure terapeutice, in diverse scopuri. In cadrul curelor, ouale se consuma crude, de mai multe ori pe zi, pe o perioada determinata, in functie de scopul pentru care se tine regimul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu