Prima data prepelita a fost domesticita de chinezi, iar apoi preluata de japonezi, care au inceput la inmultirea si perfectionarea speciei, astfel incat astazi s-a ajuns la o adevarata industrie. In lume aceste pasari se cresc in ferme special amenajate in acest scop ajungandu-se si la unele recorduri in America. Aceste pasari de crescatorie au devenit din ce in ce mai cautate, datorita carnii lor delicioase si al efectului tamaduitor al oualelor. In antichitate, chinezii tratau in mod curent astmul bronsic cu oua de prepelita, iar vechii egipteni inca de acum 4000 de ani tratau impotenta si sterilitatea. In traditia populara exista o ipoteza cum, un imparat japonez s-a vindecat de tuberculoza dupa ce a consumat carne de prepelita ceaa ce a condus la cresterea lor in Japonia la scara larga. Aceste efecte ale oului de prepelita este intarit si de cercetarile medicilor din perioada moderna, care au facut diferite studii si cercetari pe aceste oua .
Puiul
Puii de prepelita au o culoare galbuie cu dungi maronii asemanandu-se cumva cu puii de curcan dar mai mici. Puii tocmai iesiti din ou cantaresc 6-7 grame, dar vor creste rapid in urmatoarele cateva zile. Dupa doar 3 zile puilor le cresc pe aripi pene pentru zbor si vor avea un penaj complet. Este posibil sa se recunoasca sexul puiului dupa penele de culoarea scortisoarei de pe pieptul masculilor, dar exista indivizi care sfideaza recunoasterea chiar ca si adulti.
Masculul adult
Masculul adult de prepelita cantareste intre 100 si 140 de grame si poate fi identificat in special dupa penele de culoare ruginie de pe partea din fata a gatului si de pe partea superioara a pieptului. Pasarile tinere incep sa croncane la varsta de 5-6 saptamani. In timpul sezonului de imperechere masculii de prepelita vor croncani pe tot parcursul noptii.
Femela adulta
Femelele adulte de prepelita sunt ceva mai mari decat masculii cantarind intre 120 si 160 de grame. Coloritul penajului femelei este similar cu cel al masculului cu exceptia penelor de pe partea din fata a gatului si partea superiaora a pieptului care sunt lungi ascutite si maronii. Penele de culoare mai deschisa de pe piept au puncte negre.
Ouale de prepelita
Ouale de prepelite au o varietate de culori. Acestea pot fi oriunde intre alb ca zapada si complet maro. De cele mai multe ori acestea sunt tanine patate sau pestrite cu albastru mat. Greutatea medie a oului depus de o femela adulta este de 10 grame, aproximativ 8% din greutatea totala a femelei, comparat cu 3%, proportia de la gaini. Oul de prepelita japoneza are 158 calorii si contine 74,6% apa, 13,1% protein, 11,2% grasimi, iar coaja reprezinta 1,1%. Continutul de minerale include 0.59 mg calciu, 220 mg fosfor si 3.8 mg fer. Continutul de vitamine este de 300 i.u. vitamina A, 0,12 mg de vitamina B1, 0,85 mg de vitamina B2 si 0,1 mg de acid nicotinic.
De aceea medicina naturista recomanda cure cu oua de prepelita pentru urmatoarele afectiuni:
- Combaterea proceselor degenaritive ale organismului;
- Revenirea spectaculoasa dupa stres si efort fizic;
- Boli ale metabolismului: arteroscleroza, diabet zaharat, obezitate, guta;
- Boli respiratorii: tuse, sinuzite, amigdalite;
- Boli digestive: ulcer, reglarea aciditatii gastrice;
- Boli hepatice;
- Boli circulatorii: anemie, hipertensiune;
- Boli ale sistemului nervos;
- Boli ale rinichilor si a ficatului;
- La formarea neuronilor si a sistemului nervos;
- Ingrijirea pielii si a tenului;
- Previne caderea parului;
- Cure de slabire;
Cum
RăspundețiȘtergereCum se înmulțesc?
RăspundețiȘtergere